sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Kesä ja kasvihuone

Heipä hei! Taas on puoli vuotta vierähtänyt 🙈

Tässä kevään ajan pakkolomaillessa innostuin ajatuksesta, jotta voisin taas monen vuoden jälkeen kasvatella itse jotain syötävää perheelle.
Voisin ekan kerran kokeilla ämpäriperunaa. Ja salaatti on ennenkin menestynyt meidän pihassa kasvatuslaatikossa. Kukatkinhan on kauniita, niistä vain en ole aiemmin välittänyt, kun ne houkuttelevat pörriäisiä.
Näille kasvatuksillehan riittäisi pari ämpäriä/saavia sekä pari kasvatuslaatikkoa. Tallissa varmaan onkin puutavaraa pariin laatikkoon.

Pian huomasin miettiväni, että olisihan se kiva kokeilla tomaattiakin kasvattaa. Suunnittelin jo hankkivani kasvihuoneen. Sellaisen ihan pikkuruisen, telttatyyppisen, joka kesäksi kootaan pihalle ja talveksi kerätään pois.
Seuraavaksi löysin itseni tekemästä taimitilausta. Eihän tomaatit enää olisi siemenistä ehtineet. Tietenkään en voinut tilata vain paria tomaatintainta, kun toimituskulut jo maksavat enemmän kuin taimet. Ostoskoriin eksyi myös kurkkua ja paprikaa. Ja tilaus lähti!

Rupesin sitten miettimään, että missäs minä ne tulevat taimet säilön täällä sisällä siihen asti, että voin ne viedä ulos. Luntakin oli vielä puoli metriä maassa. Eihän niitä voi noin vain pöydällekään jättää ikkunan eteen, sillä kissoja kiinnostaisi liikaa. Selailin verkkokauppoja ja löysin näppärän "minikasvihuoneen", joka oli käytännössä vain hyllykkö ja muovihuppu. No sehän meni heti tilaukseen.
Niin, ja ne siemenetkinhän piti tilata, kun ei paikallisesta kyläkaupasta saa.

Hmm... Riittääköhän se pikkuruinen kasvihuone... Sehän oli kooltaan 143x143cm, seinillä muutama hylly. No juu, pakkohan se on riittää, kun ei päivärahoista muuhunkaan riitä. Eihän sitä edes tiedä vielä, kiinnostaako kasvattelu enää ensi kesänä, niin ei kannata paljoa investoida.

Tässä vaiheessa isäntäkin puuttui asiaan. Kysyi, paljonko se pikkuinen kasvihuone maksaa. Ja seuraavaksi kysyi, paljonko se kasvihuonekalvo maksaa.
Totesi, että onhan sitä puutavaraa tuolla tallissa sen verran, että kyllä kai niistä yksi kasvihuone saadaan kasattua. Jatkoi vielä, että siitä tulee sitte vähän isompi, se on 5-metristä se lankku.

Ja nyt seuraa kuvapläjäystä tästä projektin edistymisestä:

"Minikasvihuone" 

Yrttipenkki

Kasvihuoneen runkoelementit 

Tänne tulee mun kasvimaa, vieressä on myös viinimarjapensaita (3 mustaa ja 1 punainen) 

Ensimmäisiä esikasvatuksia

Kukkasia, retiisiä, vihersipulia, perunaa

Runko pystyssä

Alue alkaa hahmottua

Runko öljyttiin puuöljyllä

Pihan istutusalue muodostuu yrttipenkin ympärille:
porkkanaa, salaattia, lanttua, punajuurta, sipulia, ämpärit ja saavit
(mansikantaimet oon tilannu kahteen tyhjään laatikkoon) 

Ihana ❤️

Taimet olivat saapuessaan melko huonovointisia. Olivat Matkahuollon mukana pyörineet laatikossaan ihan mukkelismakkelis 😔
Loppujen lopuksi menetin vain molemmat kasvihuonekurkut ja yhden tomaatin. 

Tilasin jo kasvihuonekurkun siemeniä. Elättelen toivoa, että ehtisin saada siemenistä uudet taimet noiden menehtyneiden tilalle.
Tänään on suunnitelmissa asentaa kalvo kasvihuoneen päälle. Jännittävää puuhaa!

Olin orientoitunut henkisesti siihen, että minulla on hyvin aikaa hoidella kasvihuonetta ja kasvatuksiani kuntoon, kun lomautukseni kestää juhannukselle saakka. Eipä se niin mennytkään. Aloitankin työt jo ensi keskiviikkona. Eiköhän minulle silti jää vielä aikaa harrastaakin 😊


2 kommenttia:

  1. Onpas hienoa! Kiva projekti. Koronasta on yllättäviä seurauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Mukavaa on ollut värkätessä ja paljon jännää odotusta edessä.

      Poista

Sylillinen kiitoksia kommentistasi <3